Selätä väsymys – 6 vinkkiä arjessa jaksamiseen

1. Ylös, ulos ja lenkille!

Nämä kolme sanaa saavat korvasi punoittamaan, mikäli väsymys on selättänyt sinut jo sohvan pohjaan. Vanhassa vara parempi, sillä ulkoilma on yksi parhaimmista energian lähteistä. Reipas kävely vaihtuvine maisemineen saa ajatukset tuulettumaan ja siinä samassa koko kroppa saa kevyttä liikuntaa. Aina ei tarvitse juosta veren maku suussa.

Muistathan, että lihakset tarvitsevat rautaa, sillä ne tarvitsevat happea. Erityisesti säännöllinen kestävyysliikunta lisää verimäärää, mikä johtaa raudan lisääntyneeseen tarpeeseen.

2. Juo vettä

Vinkki, jota ei kannata nyt ohittaa. Itsestään selvältä tuntuva suositus on kuitenkin hyvä pitää mielessä, sillä moni ei kuitenkaan juo tarpeeksi. Jo pelkästään aterioiden yhteydessä tulee juoda 2–3 dl vettä noin viisi kertaa päivässä. Sen lisäksi olisi hyvä juoda vielä n. litran verran päivän aikana riippuen omasta aktiivisuudesta. Veden juominen on tärkeää olipa sitten aktiivinen tai ei, sillä vesi kiihdyttää aineenvaihduntaa ja auttaa jaksamaan.

Muistathan, että runsas veden kulutus kuluttaa myös elimistön vesiliukoisia hivenaineita. Varmista niiden saanti erityisesti, kun hikoilet runsaasti.

3. Ei makeaa mahan täydeltä

Klassinen syndrooma: tulet töistä kotiin väsyneenä ja syöt, mitä tekee mieli. Väärin. Voit olla varma, että pizzan ja suklaan jälkeen tekee edelleen mieli kaivautua sohvan pohjalle. Paras lääke väsymyksen selättämiseen on ravitseva ja kevyt ateria, joka tuo energiaa.

4. Pidä taukoja

Olisiko tauon paikka? Tunnollisuus tekee meistä usein ahkeria puurtajia, emmekä rohkene edes taukoja pitää. Hetken hengähdys, jo 5–10 minuuttia ei nimittäin tee kenestäkään laiskaa, vaan pikemminkin lisää tehoja. Anna itsellesi taukoja, niin jaksat varmasti paremmin.

5. Nuku ainakin 7 tuntia

Väsymys lähtee nukkumalla on perussääntö, jota kannattaa lähtökohtaisesti suosia. Aikuinen ihminen tarvitsee vähintään 7 tuntia yhtämittaista unta päivittäin. Toiset tarvitsevat jopa 10 tuntia unta, mutta joskus väsymyksen taustalla voi olla elintärkeiden ravintoaineiden vähäinen saanti. Raudan saanti voi olla riittämätöntä etenkin naisilla ja se voi tuntua väsymisenä.

6. Puuhastele ja harrasta

Tunnista fyysinen ja henkinen väsymys, joista jälkimmäisen saa kuriin antamalla itselleen jotain pientä puuhastelua. Pieni askartelu, leipominen, käsityöt tai nikkarointi pitää mielen virkeänä rasittamatta sitä kuitenkaan liikaa. Aivot tarvitsevat kevyttä rasitusta yhdistettynä pieniin fyysisiiin ponnistuksiin. Aina väsymys ei nimittäin lähde edes nukkumalla, vaan puuhastelemalla.