Saatko riittävästi rautaa?

5 vinkkiä parempaan raudansaantiin

 1. Pureskele rautaa pihvistä
  Ravinto on hyvä raudan lähde. Eniten sitä on punaisessa lihassa, maksassa ja veriruoissa, mutta myös katkaravuissa, simpukoissa, sardiineissa ja tonnikalassa. Lihan, veriruokien ja kalan rauta on hyvin imeytyvää, keskimäärin 10–20 % siitä imeytyy elimistön käyttöön.
 2. Rouskuttele rautaa kasviksista
  Kasvikunnan tuotteissa on rautaa. Eniten sitä on täysjyväviljassa, kuten leseissä, siemenissä, pähkinöissä ja palkokasveissa. Rautaa on myös tumman vihreissä kasviksissa, kuten persiljassa, pinaatissa, nokkosessa ja parsakaalissa. Kasviksista saatava rauta imeytyy heikosti, ja elimistö käyttää siitä vain noin 2 %.
 3. Tehosta raudan imeytymistä C-vitamiinilla
  C-vitamiini edistää raudan imeytymistä. Siksi samaan aikaan rautapitoisten ruoka-aineiden kanssa kannattaa nauttia C-vitamiinipitoisia ruoka-aineita, kuten kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Erityisen paljon C-vitamiinia on paprikassa, sitrushedelmissä, mustaherukassa ja tyrnimarjassa.
 4. Täydennä rautavarastoja ravintolisällä
  Hyvistä ravintotottumuksista huolimatta, raudan saanti voi jäädä vajaaksi myös terveillä aikuisilla. Elimistö tottuu hiljalleen liian vähään rautaan, minkä takia sen saantia on hyvä tarkkailla. Jos rautavarastot ovat vähissä, kannattaa toimia ja aloittaa tankkaus rautavalmisteella. Raudan turvallinen käyttö kuitenkin edellyttää, että rautavarastojen täyttymistä seurataan laboratoriokokeilla ja että rautalisän käyttö lopetetaan, kun varastot ovat täynnä.
 5. Nauti rauta oikeaan aikaan
  Kalsium estää raudan imeytymistä, ja siksi maitotuotteet on hyvä nauttia eri aikaan kuin rautaa sisältävää ravinto tai ravintolisä. Myös kahvi, tee ja kaakao sekä tietyt lääkkeet, kuten eräät antibiootit, verenpainelääkkeet, tyroksiini sekä mahasuojalääkkeet, saattavat heikentää raudan imeytymistä. Rautalisä kannattaakin ottaa vasta aamukahvin ja -lääkkeiden jälkeen.