Ramavit – virtaa ja voimaa jo yli 70 vuoden ajan

[su_row][su_column size=”3/3″]

Ramavitin historia on pitkä ja valmiste muistetaan erityisesti oivana apuna aliravitsemukseen sotien jälkeisessä Suomessa. Sitä annettiin muun muassa lapsille täydentämään heikkoa ravitsemusta. Resepti oli yksinkertainen: rautaa, maksaa ja vitamiineja eli RaMaVit.

Ramavitin voimakasta maksan makua peitettiin aikanaan kirkkoviinillä, mikä on tehnyt valmisteesta mieleenpainuvan. Makuyhdistelmä oli toisten mieleen, kun taas toiset eivät ikinä unohda elämystä, eivätkä nimittäin hyvällä.

Rauta on raaka-aineista se, mikä on tuonut virtaa ja voimaa – nyt ja ennen. Valmiste ei nimittäin ole pysynyt aivan samana vuosikymmenten ajan. 1980-luvulla raaka-aineista poistettiin maksa ja 2010-luvulla viini vaihdettiin kirsikkamehuun, mikä ei ole sattumaa. Kirsikka on ylivertainen luonnon oma terveystuote. Yksi ei kuitenkaan vaihdu – rauta.

“Teräksinen kunto pitää sairaudet loitolla”

Vanhasta Ramavit-mainoksesta voi huomata, miten sen uskottiin vaikuttavan teräksiseen kuntoon. 1950- ja 60-lukujen taitteesta peräisin olevassa mainoksessa kerrottiin, että teräksinen kunto pitää sairaudet ja väsymyksen loitolla. Ramavitin kerrottiin torjuvan virusten hyökkäykset kohentamalla kuntoa. Vieläpä lapsetkin pitävät siitä.

Historiansa tavoin Ramavit on tänäkin päivänä valmiste, joka antaa virtaa ja voimaa, vaikka ravitsemus on Suomessa aivan toisella tolalla. Aliravitsemusta ei juuri esiinny, mutta ravinto saattaa olla yksipuolista. Erityisesti raudan tarve on usein suuri hedelmällisessä iässä olevilla naisilla. Alhainen hemoglobiini on tänä päivänä paras mittari kertomaan, onko raudan saanti heikkoa. Ramavit ei ehkä yksinään tuo teräksistä kuntoa, mutta se auttaa jaksamaan ja liikkumaan.

Rautaa, maksaa ja vitamiineja – muistoja vuosikymmeniltä

Rautaa, maksaa ja vitamiineja on jäänyt soimaan monen mieleen vieläpä tänäkin päivänä. Tavuja on taivuteltu vuosien varrella ja moni muistaa lorun hieman toisin:

“70-luvun alussa työkaveri sanoi: Ota ramavittiä, kun ramasee, masentaa ja vituttaa.”
– Tuula Heikkinen

Aina Ramavitin käyttö ei ollut oma valinta, vaan koko yhteisö piti huolta toisista, perheestä puhumattakaan.

“Kansakoulun opettaja laittoi meidät riviin ja kaikki saivat SAMALLA lusikalla annoksen joka päivä! Opettaja osti käsittääkseni omalla kustannuksella meille vitamiinia.”
– Anneli Röyskö

“Pari talvea sitten sain sitkaan pöpön, Kuume ei käynyt viikkoon alle 38 asteen. Kahden lääkekuurin jälkeen kun olo friskautu, emäntä oli lusikan ja ramavit- pullon kanssa aamupuuron aikaan pöydän vieressä passissa. Sanoin, että minä en ala noiden tippojen kanssa millekään, mutta tyly komento kuului heti: “Turpa kiinni, ei kun auki. Sinähän otat ja sillä selvä” Otan vieläkin.”
– Kaarlo Kiviniemi

“Muistoni Ramavitista kulkeutuu 46 vuoden päähän. Muistan niin tarkkaan kuinka seisoimme siskon kanssa jääkaapin edessä ja äiti antoi meille mitalliset tätä herkkua. Pyysin lisää, mutta en saanut. Muistoissani se maistui salmiakille.”
– Ursula Sorjonen

Valmisteella on ollut sen historian ajan useita eri valmistajia, mutta 2013 se siirtyi Verman-konsernille, joka markkinoi nyt tuotetta. Ramavit-tuoteperheestä löytyy tänä päivänä perinteisen mikstuuran lisäksi myös kapselimuotoinen rautavalmiste sekä hyvänmakuinen pureskeltava magnesiumsitraatti. Ramavit-tuotteet ovat myynnissä apteekeissa.

[/su_column] [/su_row]