Ramavit – virtaa ja voimaa jo yli 70 vuoden ajan

12.07.2016

Ramavitin historia on pitkä ja valmiste muistetaan erityisesti oivana apuna aliravitsemukseen sotien jälkeisessä Suomessa. Sitä annettiin muun muassa lapsille täydentämään heikkoa ravitsemusta. Resepti oli yksinkertainen: rautaa, maksaa ja vitamiineja eli RaMaVit.

Ramavitin voimakasta maksan makua peitettiin aikanaan kirkkoviinillä, mikä on tehnyt valmisteesta mieleenpainuvan. Makuyhdistelmä oli toisten mieleen, kun taas toiset eivät ikinä unohda elämystä, eivätkä nimittäin hyvällä.

Rauta on raaka-aineista se, mikä on tuonut virtaa ja voimaa – nyt ja ennen. Valmiste ei nimittäin ole pysynyt aivan samana vuosikymmenten ajan. 1980-luvulla raaka-aineista poistettiin maksa ja 2010-luvulla viini vaihdettiin kirsikkamehuun, mikä ei ole sattumaa. Kirsikka on ylivertainen luonnon oma terveystuote. Yksi ei kuitenkaan vaihdu – rauta.

“Teräksinen kunto pitää sairaudet loitolla”

Vanhasta Ramavit-mainoksesta voi huomata, miten sen uskottiin vaikuttavan teräksiseen kuntoon. 1950- ja 60-lukujen taitteesta peräisin olevassa mainoksessa kerrottiin, että teräksinen kunto pitää sairaudet ja väsymyksen loitolla. Ramavitin kerrottiin torjuvan virusten hyökkäykset kohentamalla kuntoa. Vieläpä lapsetkin pitävät siitä.

Historiansa tavoin Ramavit on tänäkin päivänä valmiste, joka antaa virtaa ja voimaa, vaikka ravitsemus on Suomessa  aivan toisella tolalla. Aliravitsemusta ei juuri esiinny, mutta ravinto saattaa olla yksipuolista. Erityisesti raudan tarve on usein suuri hedelmällisessä iässä olevilla naisilla. Alhainen hemoglobiini on tänä päivänä paras mittari kertomaan, onko raudan saanti heikkoa. Ramavit ei ehkä yksinään tuo teräksistä kuntoa, mutta se auttaa jaksamaan ja liikkumaan.

Rautaa, maksaa ja vitamiineja – muistoja vuosikymmeniltä

Rautaa, maksaa ja vitamiineja on jäänyt soimaan monen mieleen vieläpä tänäkin päivänä. Tavuja on taivuteltu vuosien varrella ja moni muistaa lorun hieman toisin:

“70-luvun alussa työkaveri sanoi: Ota ramavittiä, kun ramasee, masentaa ja vituttaa.”
– Tuula Heikkinen

Aina Ramavitin käyttö ei ollut oma valinta, vaan koko yhteisö piti huolta toisista, perheestä puhumattakaan.

“Kansakoulun opettaja laittoi meidät riviin ja kaikki saivat SAMALLA lusikalla annoksen joka päivä! Opettaja osti käsittääkseni omalla kustannuksella meille vitamiinia.”
– Anneli Röyskö

“Pari talvea sitten sain sitkaan pöpön, Kuume ei käynyt viikkoon alle 38 asteen. Kahden lääkekuurin jälkeen kun olo friskautu, emäntä oli lusikan ja ramavit- pullon kanssa aamupuuron aikaan pöydän vieressä passissa. Sanoin, että minä en ala noiden tippojen kanssa millekään, mutta tyly komento kuului heti: ”Turpa kiinni, ei kun auki. Sinähän otat ja sillä selvä” Otan vieläkin.”
– Kaarlo Kiviniemi

“Muistoni Ramavitista kulkeutuu 46 vuoden päähän. Muistan niin tarkkaan kuinka seisoimme siskon kanssa jääkaapin edessä ja äiti antoi meille mitalliset tätä herkkua. Pyysin lisää, mutta en saanut. Muistoissani se maistui salmiakille.”
– Ursula Sorjonen

Valmisteella on ollut sen historian ajan useita eri valmistajia, mutta 2013 se siirtyi Verman-konsernille, joka markkinoi nyt tuotetta. Ramavit-tuoteperheestä löytyy tänä päivänä perinteisen mikstuuran lisäksi myös kapselimuotoinen rautavalmiste sekä hyvänmakuinen pureskeltava magnesiumsitraatti. Ramavit-tuotteet ovat myynnissä apteekeissa.

 • 04-07-2017

 • Raudan puutteesta kärsii moni suomalainen tietämättään – jopa vuosikausia, kuten haastattelemamme 38-vuotias Päivi, joka kärsi pohjattomasta väsymyksestä ja vetämättömyydestä vuosia. Tutustu Päivin tarinaan.

 • 16-06-2017

 • Usein kuntoileva hyötyy raudan ja C-vitamiinin lisäksi magnesiumista. Magnesiumilla on tärkeä rooli aineenvaihdunnan ja solutoiminnan säätelyssä, ja se vaikuttaa melkein kaikkiin kehon toimintoihin. Se on erityisesti sydämelle ja muille lihaksille tärkeä mineraali. Myös luusto, hampaat ja hermosto tarvitsevat magnesiumia toimiakseen hyvin.

 • 23-05-2017

 • Arki tuntuu välillä raskaalta, mutta onneksi jaksamiseen on erilaisia “reseptejä”. Yksi ottaa nokoset heti työpäivän jälkeen, toinen sitoo heti lenkkarit jalkaan ja lähtee hakemaan energiaa lenkkipolulta. Jaksaminen on pitkälti kiinni omista valinnoista raskaankin arjen keskellä.

 • 06-04-2017

 • Ikääntymisen myötä ihmisen energiantarve pienenee, mutta raudan tarve pysyy samana tai jopa nousee, mikäli rauta imeytyy huonosti. Jos ruoka ei maistu tai ravinto on muuten niukkaa, raudanpuute voi kehittyä vaivihkaa. Lue kaikki 5 korjausliikettä senioreille.

 • 07-02-2017

 • Ravinto on yksi keskeisimmistä ikääntyneiden terveyttä edistävistä tekijöistä. Ikääntyminen vaikuttaa ruokahaluun ja tietyt fysiologiset muutokset, kuten syljen eritys vaikuttavat ruoasta nauttimiseen. Tämä johtaa hyvin usein heikentyneeseen ravintoaineiden saantia, joka vaikuttaa suoraan ikääntyneiden terveyteen ja toimintakykyyn.

 • 05-12-2016

 • Raskauden jälkeen vaihdevuodet verottavat eniten naisten rautavarastoja. Raudan puutteen oireet sekoittuvat kuitenkin helposti vaihdevuosien oireisiin. Terveellistä ja monipuolista ravintoa noudattava keski-ikäinen nainen ei usein aavista, kuinka paljon vaihdevuosien muutokset vaikuttavat raudan saantiin – olipa ruokatottumukset millaiset tahansa. Vaihdevuosien aikaan varastot ehtyvät usein varkain, jolloin syytä alakuloon ja voimattomuuteen etsitään helposti hormonaalisista muutoksista.

 • 11-11-2016

 • Magnesium on monelle penkkiurheilijallekin tuttu: painonnostajat ja voimistelijat hierovat magnesiumjauhetta käsiinsä ennen suoritusta paremman otteen saamiseksi. Tavalliselle urheilijalle magnesium on kuitenkin tärkeä aivan eri muodossa – nimittäin ravintolisänä.

 • 05-10-2016

 • Syksyn tullen kannattaa antaa väsymykselle poikittaista mailaa, sillä useimmiten uupuneen olon saa kuriin kotikonsteilla. Listasimme 7 vinkkiä, joilla väsymys pysyy kurissa.

 • 22-09-2016

 • Lähes jokainen nainen kärsii raudan puutteesta jossain vaiheessa elämäänsä. Raudan puute on etenkin naisilla yleistä, sillä runsaat kuukautiset ovat yleisin syy raudan puutteesta johtuvaan anemiaan.

 • 08-09-2016

 • Tiedätkö, miksi rauta ja C-vitamiini kuuluvat yhteen? C-vitamiini auttaa raudan imeytymisessä. Ravinnosta saatavasta raudasta imeytyy vain n. 10–20 % elimistön käyttöön.

 • 12-07-2016

 • Ramavitin historia on pitkä ja valmiste muistetaan erityisesti oivana apuna aliravitsemukseen sotien jälkeisessä Suomessa. Sitä annettiin muun muassa lapsille täydentämään heikkoa ravitsemusta. Resepti oli yksinkertainen: rautaa, maksaa ja vitamiineja eli RaMaVit.

 • 01-09-2015

 • Raudan tarve on hyvin yksilöllistä, ja se myös vaihtelee eri elämäntilanteissa. Raskauden aikana naisen elimistön raudan tarve kasvaa jopa nelinkertaiseksi.