Nainen – näin jaksat paremmin arjessa

Arki tuntuu välillä raskaalta, mutta onneksi jaksamiseen on erilaisia “reseptejä”. Yksi ottaa nokoset heti työpäivän jälkeen, toinen sitoo heti lenkkarit jalkaan ja lähtee hakemaan energiaa lenkkipolulta. Jaksaminen on pitkälti kiinni omista valinnoista raskaankin arjen keskellä. Kokosimme muutaman kannustavan vinkin, jotka kannattaa pitää mielessä.

3 vinkkiä arkeen

1. Hyötyliikunta sopii kaikille
Jos olet äiti, tiedät että perheeseen liittyviä velvoitteita on runsaasti ja huono omatunto kolkuttaa milloin mistäkin. Liikunta on kuitenkin viimeinen asia, josta kannattaa potea syyllisyyttä. Jaksamisen kannalta on tärkeintä, että liikkuu päivittäin, vaikka edes pikkuisen. Haravointi, vaunulenkki, porraskävely tai vaikkapa kotijumppa lapsen kanssa on parasta, sillä liikunnan ohella tulee tehtyä muutakin hyödyllistä.

Joskus on kuitenkin paikallaan oma aika, jolloin voi hyvällä fiiliksellä lähteä liikkumaan itsekseen tai ystävän kanssa. Kun liikunnasta tulee lämmin, se on jo aivan riittävää. Hikiliikunta on toki terveellistä, mutta itseään kannattaa kuunnella. Kroppaa ei kannata virittää liian koville, jos jaksamisen kanssa on ylipäätään haasteita.

Kestävyysliikunta kuluttaa elimistöä ja etenkin lihakset tarvitsevat rautaa saadakseen happea. Säännöllinen kestävyysliikunta lisää verimäärää, mikä johtaa raudan lisääntyneeseen tarpeeseen. Kovat liikkujat ja erityisesti naiset ovat riskiryhmässä kärsiä raudan puutteesta, mikäli eivät kiinnitä sen riittävään saantiin huomiota.

2. Päiväunilla jaksaa iltaan asti
Lepo on jaksamisen kannalta todella tärkeää. Varsinkin pienten lasten äidit kärsivät jatkuvasta väsymyksestä, joka liitetään usein valvomiseen ja aikaisiin herätyksiin. Nuku kun lapsi nukkuu, on vinkki, jota monet suosivat. Päiväunet piristävät tervettä aikuista jo parinkymmenen minuutin jälkeen. Ota hyvällä omatunnolla nokoset, niin jaksat iltaan asti.

Jos väsymys on poikkeuksellinen voimakasta, kannattaa kiinnittää huomiota raudan saantiin. Raudan saanti voi olla riittämätöntä etenkin naisilla ja se voi tuntua väsymisenä, huimauksena ja hengästymisenä. Hedelmällisessä iässä olevien naisten tulisi saada rautaa 15 grammaa vuorokaudessa.

3. Samaa ruokaa koko perheelle
Monipuolinen ja ravinteikas ruoka on jaksamisen kulmakivi. Väsyneenä tekee mieli hiilihydraatteja, jotka nostavat verensokeria nopeasti. Seurauksena on kuitenkin yhtä nopea sokereiden lasku kuin nousu, mistä seuraa yleensä väsymystä. Kiinnitä huomiota riittävään raudan saantiin sekä hyviin kuituihin. Kasvikset ja hedelmät ovat hyviä välipaloja pitkin päivää ja ne pitävät myös verensokerin tasaisena.

Koko perheelle kannattaa valmistaa samaa ruokaa: se säästää paitsi aikaa, mutta varmistaa myös, että koko perhe saa tärkeät ravintoaineet päivittäin. Valmisruokia kannattaa välttää, sillä ne sisältävät runsaasti energiaa, mutta heikosti ravinteita ja rautaa.

Kasvisruokavalioon lisää puhtia

Kasvisruokavaliota noudattavien tulee erityisesti huolehtia raudan saannista. Hyviä raudan lähteitä ovat muun muassa palkokasvit, täysjyväviljatuotteet ja vihreät lehtivihannekset. Runsaasti rautaa sisältävä ravinto ei aina takaa sitä, että rautaa saisi riittävästi päivittäin. Raudan imeytymiseen vaikuttavat heikentävästi muun muassa monet ruoka-aineet, kuten maitotuotteet, kahvi ja tee.