Nainen – näin jaksat paremmin arjessa

23.05.2017

Arki tuntuu välillä raskaalta, mutta onneksi jaksamiseen on erilaisia “reseptejä”. Yksi ottaa nokoset heti työpäivän jälkeen, toinen sitoo heti lenkkarit jalkaan ja lähtee hakemaan energiaa lenkkipolulta. Jaksaminen on pitkälti kiinni omista valinnoista raskaankin arjen keskellä. Kokosimme muutaman kannustavan vinkin, jotka kannattaa pitää mielessä.

3 vinkkiä arkeen

1. Hyötyliikunta sopii kaikille
Jos olet äiti, tiedät että perheeseen liittyviä velvoitteita on runsaasti ja huono omatunto kolkuttaa milloin mistäkin. Liikunta on kuitenkin viimeinen asia, josta kannattaa potea syyllisyyttä. Jaksamisen kannalta on tärkeintä, että liikkuu päivittäin, vaikka edes pikkuisen. Haravointi, vaunulenkki, porraskävely tai vaikkapa kotijumppa lapsen kanssa on parasta, sillä liikunnan ohella tulee tehtyä muutakin hyödyllistä.

Joskus on kuitenkin paikallaan oma aika, jolloin voi hyvällä fiiliksellä lähteä liikkumaan itsekseen tai ystävän kanssa. Kun liikunnasta tulee lämmin, se on jo aivan riittävää. Hikiliikunta on toki terveellistä, mutta itseään kannattaa kuunnella. Kroppaa ei kannata virittää liian koville, jos jaksamisen kanssa on ylipäätään haasteita.

Kestävyysliikunta kuluttaa elimistöä ja etenkin lihakset tarvitsevat rautaa saadakseen happea. Säännöllinen kestävyysliikunta lisää verimäärää, mikä johtaa raudan lisääntyneeseen tarpeeseen. Kovat liikkujat ja erityisesti naiset ovat riskiryhmässä kärsiä raudan puutteesta, mikäli eivät kiinnitä sen riittävään saantiin huomiota.

2. Päiväunilla jaksaa iltaan asti
Lepo on jaksamisen kannalta todella tärkeää. Varsinkin pienten lasten äidit kärsivät jatkuvasta väsymyksestä, joka liitetään usein valvomiseen ja aikaisiin herätyksiin. Nuku kun lapsi nukkuu, on vinkki, jota monet suosivat. Päiväunet piristävät tervettä aikuista jo parinkymmenen minuutin jälkeen. Ota hyvällä omatunnolla nokoset, niin jaksat iltaan asti.

Jos väsymys on poikkeuksellinen voimakasta, kannattaa kiinnittää huomiota raudan saantiin. Raudan saanti voi olla riittämätöntä etenkin naisilla ja se voi tuntua väsymisenä, huimauksena ja hengästymisenä. Hedelmällisessä iässä olevien naisten tulisi saada rautaa 15 grammaa vuorokaudessa.

3. Samaa ruokaa koko perheelle
Monipuolinen ja ravinteikas ruoka on jaksamisen kulmakivi. Väsyneenä tekee mieli hiilihydraatteja, jotka nostavat verensokeria nopeasti. Seurauksena on kuitenkin yhtä nopea sokereiden lasku kuin nousu, mistä seuraa yleensä väsymystä. Kiinnitä huomiota riittävään raudan saantiin sekä hyviin kuituihin. Kasvikset ja hedelmät ovat hyviä välipaloja pitkin päivää ja ne pitävät myös verensokerin tasaisena.

Koko perheelle kannattaa valmistaa samaa ruokaa: se säästää paitsi aikaa, mutta varmistaa myös, että koko perhe saa tärkeät ravintoaineet päivittäin. Valmisruokia kannattaa välttää, sillä ne sisältävät runsaasti energiaa, mutta heikosti ravinteita ja rautaa.

Kasvisruokavalioon lisää puhtia

Kasvisruokavaliota noudattavien tulee erityisesti huolehtia raudan saannista. Hyviä raudan lähteitä ovat muun muassa palkokasvit, täysjyväviljatuotteet ja vihreät lehtivihannekset. Runsaasti rautaa sisältävä ravinto ei aina takaa sitä, että rautaa saisi riittävästi päivittäin. Raudan imeytymiseen vaikuttavat heikentävästi muun muassa monet ruoka-aineet, kuten maitotuotteet, kahvi ja tee.

 • 04-07-2017

 • Raudan puutteesta kärsii moni suomalainen tietämättään – jopa vuosikausia, kuten haastattelemamme 38-vuotias Päivi, joka kärsi pohjattomasta väsymyksestä ja vetämättömyydestä vuosia. Tutustu Päivin tarinaan.

 • 16-06-2017

 • Usein kuntoileva hyötyy raudan ja C-vitamiinin lisäksi magnesiumista. Magnesiumilla on tärkeä rooli aineenvaihdunnan ja solutoiminnan säätelyssä, ja se vaikuttaa melkein kaikkiin kehon toimintoihin. Se on erityisesti sydämelle ja muille lihaksille tärkeä mineraali. Myös luusto, hampaat ja hermosto tarvitsevat magnesiumia toimiakseen hyvin.

 • 23-05-2017

 • Arki tuntuu välillä raskaalta, mutta onneksi jaksamiseen on erilaisia “reseptejä”. Yksi ottaa nokoset heti työpäivän jälkeen, toinen sitoo heti lenkkarit jalkaan ja lähtee hakemaan energiaa lenkkipolulta. Jaksaminen on pitkälti kiinni omista valinnoista raskaankin arjen keskellä.

 • 06-04-2017

 • Ikääntymisen myötä ihmisen energiantarve pienenee, mutta raudan tarve pysyy samana tai jopa nousee, mikäli rauta imeytyy huonosti. Jos ruoka ei maistu tai ravinto on muuten niukkaa, raudanpuute voi kehittyä vaivihkaa. Lue kaikki 5 korjausliikettä senioreille.

 • 07-02-2017

 • Ravinto on yksi keskeisimmistä ikääntyneiden terveyttä edistävistä tekijöistä. Ikääntyminen vaikuttaa ruokahaluun ja tietyt fysiologiset muutokset, kuten syljen eritys vaikuttavat ruoasta nauttimiseen. Tämä johtaa hyvin usein heikentyneeseen ravintoaineiden saantia, joka vaikuttaa suoraan ikääntyneiden terveyteen ja toimintakykyyn.

 • 05-12-2016

 • Raskauden jälkeen vaihdevuodet verottavat eniten naisten rautavarastoja. Raudan puutteen oireet sekoittuvat kuitenkin helposti vaihdevuosien oireisiin. Terveellistä ja monipuolista ravintoa noudattava keski-ikäinen nainen ei usein aavista, kuinka paljon vaihdevuosien muutokset vaikuttavat raudan saantiin – olipa ruokatottumukset millaiset tahansa. Vaihdevuosien aikaan varastot ehtyvät usein varkain, jolloin syytä alakuloon ja voimattomuuteen etsitään helposti hormonaalisista muutoksista.

 • 11-11-2016

 • Magnesium on monelle penkkiurheilijallekin tuttu: painonnostajat ja voimistelijat hierovat magnesiumjauhetta käsiinsä ennen suoritusta paremman otteen saamiseksi. Tavalliselle urheilijalle magnesium on kuitenkin tärkeä aivan eri muodossa – nimittäin ravintolisänä.

 • 05-10-2016

 • Syksyn tullen kannattaa antaa väsymykselle poikittaista mailaa, sillä useimmiten uupuneen olon saa kuriin kotikonsteilla. Listasimme 7 vinkkiä, joilla väsymys pysyy kurissa.

 • 22-09-2016

 • Lähes jokainen nainen kärsii raudan puutteesta jossain vaiheessa elämäänsä. Raudan puute on etenkin naisilla yleistä, sillä runsaat kuukautiset ovat yleisin syy raudan puutteesta johtuvaan anemiaan.

 • 08-09-2016

 • Tiedätkö, miksi rauta ja C-vitamiini kuuluvat yhteen? C-vitamiini auttaa raudan imeytymisessä. Ravinnosta saatavasta raudasta imeytyy vain n. 10–20 % elimistön käyttöön.

 • 12-07-2016

 • Ramavitin historia on pitkä ja valmiste muistetaan erityisesti oivana apuna aliravitsemukseen sotien jälkeisessä Suomessa. Sitä annettiin muun muassa lapsille täydentämään heikkoa ravitsemusta. Resepti oli yksinkertainen: rautaa, maksaa ja vitamiineja eli RaMaVit.

 • 01-09-2015

 • Raudan tarve on hyvin yksilöllistä, ja se myös vaihtelee eri elämäntilanteissa. Raskauden aikana naisen elimistön raudan tarve kasvaa jopa nelinkertaiseksi.