Näin varmistat raudan imeytymisen

Tiedätkö, miksi rauta ja C-vitamiini kuuluvat yhteen? C-vitamiini auttaa raudan imeytymisessä. Ravinnosta saatavasta raudasta imeytyy vain n. 10–20 % elimistön käyttöön.

Rauta on yksi välttämättömistä hivenaineista, joita elimistö tarvitsee normaaliin aineenvaihduntaan ja jaksamiseen. Vaikka rautaa on saatavilla ravinnosta, sen imeytyminen saattaa olla heikkoa. Raudan puutos voi ilmetä  raudanpuuteanemiana, anemialle on kuitenkin myös muita syitä. Raudan puutos on yleinen vaiva etenkin hedelmällisillä naisilla ja alle 2-vuotiailla lapsilla. Ramavit Rauta sisältää C-vitamiinia ja on hyvin siedetty rautalisä muun muassa raskaana oleville, joilla on lisääntynyt raudan tarve. Voit tehostaa raudan saantia näillä viidellä keinolla.

5 tapaa tehostaa raudan saantia

1. Rautaa lihasta
Rauta on hieman huonosti imeytyvä ravintoaine. Ravinnosta sitä saa parhaiten eläinkunnan tuotteista, jolloin keskimäärin 10–20 % lihan raudasta imeytyy elimistön käyttöön. Kasviksista saatava rauta puolestaan imeytyy heikosti, jolloin vain noin 2% raudasta imeytyy. Imeytymiseen vaikuttaa myös sen tarve. Raudan imeytyminen on tehokkaampaa silloin, kun raudasta on pulaa. Raskaus, runsaat kuukautiset, vaihdevuodet sekä kova liikunta lisäävät raudan tarvetta.

2. Rautalisä ja ravinto
Tietyt ruoka-aineet heikentävät raudan imeytymistä. Muun muassa maitotuotteet ja niiden sisältämä kalsium heikentävät raudan imeytymistä. Myös teessä, kahvissa, kaakaossa ja leseissä on aineita, jotka heikentävät raudan imeytymistä. Rautalisä kannattaakin ottaa mieluummin muulloin kuin aamulla, mikäli mielii juoda kahvia tai teetä.

3. C-vitamiini tehostaa raudan imeytymistä
C-vitamiini on raudan imeytymistä edistävä ravintoaine, joten sitä kannattaa nauttia rautalisän yhteydessä. Ramavit Rauta -valmisteissa on lisättyä C-vitamiinia. Jos rautalisän ottaminen tyhjään vatsaan tuntuu ikävältä, voi syödä C-vitamiinipitoisia hedelmiä samaan aikaan. Mustaherukat ja appelsiinit ovat hyviä C-vitamiinin lähteitä.

4. Lääkkeet ja rauta eri aikaan
Tietyt lääkkeet saattavat heikentää rautavalmisteiden imeytymistä. Näitä ovat mm. eräät antibiootit, verenpainelääkkeet, tyroksiini sekä mahasuojalääkkeet. Tarkista apteekista, miten käyttämäsi lääkkeet soveltuvat rautavalmisteiden kanssa.

5. Täydennä rautavarastoja ravintolisällä
Hyvistä ravintotottumuksista huolimatta, raudan saanti voi jäädä vajaaksi myös terveillä aikuisilla. Elimistö tottuu hiljalleen liian vähään rautaan, minkä takia sen saantia on hyvä tarkkailla. Jos rautavarastot ovat vähissä, kannattaa toimia ja aloittaa tankkaus rautavalmisteella. Raudan turvallinen käyttö kuitenkin edellyttää, että rautavarastojen täyttymistä seurataan laboratoriokokeilla ja että rautalisän käyttö lopetetaan, kun varastot ovat täynnä.

Tiesitkö?

Kova liikunta ja kestävyyslajit kuluttavat elimistön rautavarastoja. Erityisesti kestävyysliikuntaa harrastavat naiset sekä kasvuiässä olevat nuoret miehet saattavat tarvita täydentää raudan saantiaan rautavalmisteilla, vaikka söisivätkin monipuolista ravintoa. Riittävää raudan saantia voi tarkkailla oman vireystilansa kautta. Raudanpuutteen tunnistaa väsymyksestä ja heikosta olosta. Pidemmälle edennyt anemia näkyy myös yleiskunnon heikentymisenä, hengästymisenä, huimauksena tai kalpeutena.

Elimistön rauta-arvojen arvioinnissa käytetään muun muassa hemoglobiinin ja ferritiinin mittausta. Hemoglobiini mittaa raudan määrän. Naisilla hemoglobiinin viitearvot ovat 117-155 g/l  ja miehillä 134–167 g/l.  Ferritiini on raudan varastomuoto ja sen pitoisuutta plasmassa käytetään elimistön rautavarastojen mittarina. Hemoglobiiniarvo voi olla viitealueella vielä siinä vaiheessa, kun rautavarastot ovat jo osittain huvenneet.

Lähteet:
Szarfarc SC et al. Relative effectiveness of iron bis-glycinate chelate (Ferrochel) and ferrous sulfate in the control of iron deficiency in pregnant women. Arch Latinoam Nutr. 2001;51:42-7.

Milman N et al. Ferrous bisglycinate 25 mg iron is as effective as ferrous sulfate 50 mg iron in the prophylaxis of iron deficiency and anemia during pregnancy in a randomized trial. J Perinat Med. 2014;42:197-206.

http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/scientific_output/files/main_documents/167.pdf