Ikääntyvän ravintolisät

Ravinto on yksi keskeisimmistä ikääntyneiden terveyttä edistävistä tekijöistä. Ikääntyminen vaikuttaa ruokahaluun ja tietyt fysiologiset muutokset, kuten syljen eritys vaikuttavat ruoasta nauttimiseen. Tämä johtaa hyvin usein heikentyneeseen ravintoaineiden saantia, joka vaikuttaa suoraan ikääntyneiden terveyteen ja toimintakykyyn.

Ravitsemuksella voidaan ennaltaehkäistä sairauksia, lyhentää sairauden jälkeistä toipumista sekä parantaa jaksamista ja vireystilaa. Huono ravitsemus sekä pienet ruoka-annokset johtavat nopeasti ikäviin seurauksiin: vähäravinteisista valmisruoista tai niukoista annoksista ei saa riittävästi ravintoaineita eikä energiaa. Ravinteiden puute heikentää nopeasti paitsi vastustuskykyä, se myös haurastuttaa lihaksia ja luita. Hauras elimistö on herkkä sairastumaan ja heikot lihakset altistavat kaatumisille. Ikääntyneillä on suuri riski sairastua jopa aliravitsemukseen ja anemiaan.

Top 3 vitamiinit ikääntyville

Rauta kuuluu elimistön välttämättömiin kivennäisaineisiin ja jos sitä saa runsaasti, se varastoituu pernaan, luuytimeen ja maksaan. Rauta kuljettaa happea keuhkoista kudoksiin veren hemoglobiinissa ja edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa sekä lihasten toimintakykyä. Lihassoluissa saman työn tekee myoglobiini, joka siirtää happea lihaksiin. Rautavarastot saattavat kulua nopeasti loppuun ja alhainen hemoglobiini onkin merkki anemiasta. Rauta auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta, ja on osallisena myös oppimiskyvyn kehittymiseen. Riittävä raudan saanti on erityisen tärkeää ikääntyville naisille.

B-vitamiinien laaja kirjo ja erityisesti foolihappo ja B12-vitamiini ovat ikääntyneelle erityisen tärkeitä suoja-aineita. Foolihapon riittävän saannin on tutkimuksissa havaittu parantavan ikääntyvien kognitiivisia kykyjä, muistia ja aivojen toimintakykyä. B12-vitamiinin puute ilmenee tuntohäiriöitä lihaksissa ja kauan jatkuessaan se voi aiheuttaa muistihäiriöitä. Ikääntyvälle B-ryhmän vitamiinit tuovat energiaa hillitsemällä väsymystä ja uupumusta: niasiini (B3) ja pantoteenihappo (B5) auttavat erityisesti vähentämään väsymystä ja uupumusta.

Ikääntynyt tarvitsee magnesiumia mm. energiantuotantoon, proteiini- ja rasvahapposynteesiin, lihasten, sydämen ja verisuonten normaaliin toimintaan sekä rasvanpolttoon. Magnesium on yksi välttämättömistä mineraaleista elimistölle – se osallistuu useisiin aineenvaihdunnan toimintoihin.

Ramavit-tuotteet: vaihtoehtoina mikstuura, kapseli ja purutabletti

Ramavit-mikstuura on monipuolinen rauta- ja vitamiinivalmiste, joka on suunniteltu alunperin sotien jälkeiseen aliravitsemukseen. Rautaa, maksaa ja vitamiineja sisältävä ravintolisä auttoi jaksamaan erityisesti huonosta ravitsemuksesta kärsiviä lapsia ja aikuisia. Tänä päivänä arjen tärkeimmät vitamiinit ja kivennäisaineet on helppo nauttia ja annostella juuri siten kuin itselle parhaiten sopii.

Nestemäinen Ramavit-mikstuura voidaan sekoittaa puuroon tai mehukeittoon ja se sisältää rautaa sekä vitamiineja. Ramavit Rauta -kapselit sisältävät vatsaystävällistä ja hyvin imeytyvää rautabisglysinaattia. Ramavit Magnesiumsitraatti+B6-vitamiini on puolestaan hyvänmakuinen purutabletti, joka edistää lihasten toimintaa.

Rautavalmisteita ei suositella nautittavan samaan aikaan maitotuotteiden kanssa, sillä ne heikentävät raudan imeytymistä. Ramavit-valmisteet sisältävät C-vitamiinia eli askorbiinihappoa, joka auttaa paitsi vähentämään väsymystä ja uupumusta, se myös tehostaa raudan imeytymistä.